TITLE; makan orang bujang :))
November 27, 2010 | 12:37 AM | 0 comments
HAHA, mase penat giler , mane tak yer , dari perak smpai saujana putra tak makan babe , just makan fast food jek . mane kenyg babe , hehe, nak makan kat MURNI , pehh , macam tak berheret org beratur , nie abg bagi alternatef baru , makan masakan ala kelantan , haha , abg ckp orang diet bagus makan . Ye la, nasi dia berkhasiat, ade daging, telur mata, nasi and ade sup gitu.. Semua dalam harga RM2.50 sahaja. ^_^
Nak masak benda ni simple je. Time2 bujang ni memang selalu jugak la masak Pakapau ni kat umah. Ingredients semua simple2 je. Daging hancur, bawang, lada kering, dll..
So, harinih aku nak share resepi untuk bujang2 disana yang kelaparan..
Bahan-bahan
1. Daging/ ayam cincang (nak guna daging betul pon boleh)
2. Bawang putih/ bawang merah
3. Serbuk kunyit
4. Sos tiram
5. Kacang panjang
6. Daun selasih
7. Gula dan garam secukup rasa
Cara memasak
Daging atau ayam diperam didalam serbuk kunyit sehingga sebati. Letak serbuk kunyit sikit je, garam secukup rasa dan daun selasih. Biarkan peram sekejap.
Panaskan minyak.
Bawang besar, bawang putih, lada kering, di blendkan kasar. Tumbuk lagi sedap..
Kemudian ditumiskan sehingga wangi..
Bile daging da empuk, masukkan sos tiram, sos cili dan kacang panjang.
Masukkan gula dan garam secukup rasa.
nak sedap lgi letak kubis and ulam ulaman. baru awet muda. and dijamik sihat !
Last skali, goreng telur.. Siap!
Macam ni la hasilnya kalau jadik. Hahaha..
nyum nyum ! sedap ye :))